Regeringen ändrar sig – uttryckligt förbud behövs inte
Regeringen har ändrat sig och ställer sig bakom Lagrådet. Ett förbud mot utdelningar behöver inte uttryckligen skrivas in i lagen. Nu ska frågan behandlas av riksdagen.
I går överlämnade regeringen propositionen Extra ändringsbudget för 2020 – Fler kraftfulla åtgärder med anledning av coronaviruset till riksdagen. Den omfattar flera av de nytillkomna stödåtgärder som presenterats den senaste tiden och som tidningen Resultat berättat om. Bland annat möjlighet till korttidspermittering på 80 procent, tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda, sänkt avgiftsnivå på anstånden och möjlighet till utökade kontroller för Skatteverket.
De föreslagna ändringarna väntas träda i kraft 1 juni i år och kommer inom kort att behandlas av riksdagen, efter att ha passerat finansutskottet.
I propositionen återfinns också frågan som väckt mycket debatt den senaste tiden. Vad krävs för att få ta del av det statliga stödet för korttidspermittering. Eller rättare sagt, vad för företagen inte göra? Är det okej för ett företag att göra utdelningar och ändå ta del av stödet, vad gäller för koncernbidrag?
Ett förslag fanns från regeringen om att lägga till ett förtydligande om vilka företag som har rätt till statligt stöd vid permittering. Där ingick inte i klartext företag som gör utdelning. Men texten möttes av kritik från Lagrådet som menade att skrivningen inte tillförde något utan snarare riskerade att bli svårtolkad hos Tillväxtverket.
I propositionen som regeringen nu lämnat över till riskdagen har regeringen lyssnat på Lagrådet och ställer sig bakom dess synpunkter. Regeringen framhåller att det bara är företag som verkligen behöver det, alltså de som har tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter i spåren av corona, som ska ha rätt till stöd men gör bedömningen att det i lagstiftningen inte behöver anges att aktieutdelning och andra utbetalningar särskilt ska beaktas vid bedömningen av detta. Denna möjlighet att undanta företag som lämnar utdelning från att få stöd finns redan i gällande rätt konstaterar regeringen.
Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, tror inte att sista ordet i frågan är sagt och menar att alla turerna visar hur svårt det är att lagstifta i en fråga som denna om man inte skriver väldigt tydliga kommentarer till lagtexten.
− Nu får vi se vad Finansutskottet säger denna gång när de ska behandla den nu föreslagna propositionen från regeringen, säger han.
Hans Peter Larsson rekommenderar företag att löpande följa hur tillämpande myndighet, Tillväxtverket, tolkar lagen.
− På Tillväxtverkets webb har informationen dock ändrats under resans gång, från att endast ”större utdelningar” uteslutit stöd till nu alla utdelningar. Den uppföljande kontrollen av stödet, beslutet om detta är ju bara är preliminärt när pengarna utbetalas, görs av Skatteverket. Hur de tolkar lagen vet vi inte ännu, säger han.
Charlotta Marténg
Länk: Extra ändringsbudget för 2020 – Fler kraftfulla åtgärder med anledning av coronaviruset